joomlarulit.com
 ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ - ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA OPŠTINE LUČANI - THE OFFICIAL INTERNET PRESENTATION OF THE MUNICIPALITY OF LUČANI

ПАРАСТОС ПАЛИМ ВОЈНИЦИМА НА БЈЕЛОШЕВЦУ

Државни, верски и историјски празник Видовдан обележен је у општини Лучани парастосом свим војницима са територије општине Лучани, палим на бојиштима бранећи праг отаџбине у оба светска рата. Помен ратницима уприличен је по други пут на Бјелошевцу, где се налази спомен обележје жртвама првог и другог светског рата.

Председница је овом приликом истакла да на симболичан начин се боримо за све оне који су као цивили или борци положили живот за своју отаџбину.

- Ако не поштујемо жртве које смо имали не можемо очекивати да то неко друго уради. Изласком и опелом пред спомеником ми данас шаљемо поруку првенствено нашим младим генерацијама да нам је јако важно да чувамо традицију и успомену на све жртве, истакла је председница.

Она је рекла да је план локалне самоуправе да има намеру да у сарадњи са амбасадом Аустрије уреди простор где се налази спомен обележје.

- Покренули смо иницијативу, јер у овој костурници иза споменика су и кости аустријских војника. Више пута сам истакла да су у то време били против нас а сада су само жртве и треба им одати почаст. Очекујем одговор аустријске амбасаде па макар да дођу да виде где су њихови људи оставили животе. Обраћали смо се и ресорном министарству са иницијативом да се овај простпор уреди и изгради летња учионица где би се одржавали часови историје. Инсистираћу код директора школа да професори историје интензивирају причу о локалној историји. Драгачевци су познати као слободарским духом обдарен народ, као људи који нису калкулисали да ли треба стати на одбрану границе отаџбине и зато смо у обавези да их помињемо, поштујемо и да их се сећамо, истакла је председница општине.

Општина и савез бораца чувају сећања на жртве I и II светског рата и путем адекватне бриге о спомен обележјима. На територији Лучана има 86 спомен обележја.

Сваке године се обнавља по један споменик. Прошле године споменик у Дљину ове у Вичи.

Поред представника општине Лучани парастосу су присуствовали чланови МЗ Крстац и црквене општине Лучани.

lucani grb transparentno

КОНТАКТ

  • И-мејл info@lucani.rs
  • Телефон +381 32 515 06 03
  • Адреса Југословенске армије 5, 32240 Лучани, Србија
Top