joomlarulit.com
 ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ - ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA OPŠTINE LUČANI - THE OFFICIAL INTERNET PRESENTATION OF THE MUNICIPALITY OF LUČANI

Постављени помоћници председника и вд начелника Општинске управе

Општинско веће општине Лучани у новом саставу, одржало је своју прву седницу данас у Лучанима а којом је председавао заменик председника, Милош Јовичић. Најпре су већници усвојили предлог допуне одлуке о Општинској управи који подразумева образовање Кабинета председника општине као посебна организациона јединица у коју председник поставља највише два помоћника.

У Кабинет председника општине за помоћнике су постављени Зорица Милошевић и Милија Миленковић, који заснивају радни однос у Општинској управи на одређено време, дакле док траје мандат новопостављеног председника општине.

Милија Миленковић, специјалиста машинског инжењерства из Пухова, решењем председника општине задужен је за области инвестиција, путне инфраструктуре, нисконапонске мреже и координацију организације манифестација на територији општине Лучани док је Зорица Милошевић, специјалиста биотехничких наука из Гучр као помоћник председника задужена за области пољопривреде, развој села, заштите животне средине, популациону политику и рад школа на територији општине Лучани. У наставку седнице, за вршиоца дужности начелника Општинске управе у наредна три месеца, поново је постављена Слободанка Вукићевић, дипломирани правник. Тиме је окончано конституисање и извршне власти општине Лучани као и управљања стручним пословима Општинске управе Лучани.

Током седнице чланови Општинског већа су донели и Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у државној својини за 2022. годину према коме ће се 146  хектара пољопривредног земљишта у државној својини дати у закуп, јавним огласом. На овој седници је разрешена досадашња Комисија за процену штете од напуштених животиња и именована нова у саставу: Милован Обрадовић, Др Милица Буквић и Ацо Домановић а која ће на бази ппрописане документације од лекара, инспектора, или ветеринара, вршити процену висине штете коју причине напуштене животиње.

Конститутивна седница Скупштине општине Лучани

 

Одржана Конститутивна седница Скупштине општине Лучани

На Конститутивној седници Скупштине општине Лучани, која је одржана данас у Лучанима, верификовани су мандати одборника Скупштине. Верификациони одбор потврдио је мандате 35 одборника Скупштине, који су присуствовали седници. Нов сазив Скупштине на основу изборних резултата локалних избора одржаних 03. априла 2022. године чине 20 одборника листе „Александар Вучић – Заједно можемо све“, девет одборника листе групе грађана, „Један тим“ , четири одборника са изборне листе „Ивица Дачић -Социјалистичка партија Србије (СПС), Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма”, два одборника са изборне листе „Покрет за обнову Краљевине Србије“.

На првој конститутивној седници изабрана је председница Скупштине општине Лучани Весна Стамболић, професор народне одбране из Лучана, која ће Скупштином председавати у наредне четири године. За заменика Скупштине општине Лучани одборници су изабрали Зорана Плазинића из Губереваца, који је у девет мандата био одборник СО Лучани.

За секретара Скупштине на данашњој седници изабран је Јован Ковачевић, дипломирани правник из Гуче, који је до сада био на месту директора Културног центра општине Лучани. 

Од 13 сати уследило је  одржавање следеће скупштинске седнице на којој ће бити изабрана извршна власт општине Лучани, односно председник општине, његов заменик и Општинско веће општине Лучани.

Миливоје Доловић, председник општине

 

Миливоје Доловић, председник општине

Миливоје Доловић који је у претходном мандату био председник општине Лучани, поново је изабран на ту дужност, током данашње скупштинске седнице општине Лучани. За заменика председника изабран је Милош Јовичић који је и до сада обављао ту функцију док су за чланове Општинског већа изабрани Слободан Нешовановић, Мијомир Стојановић, Слободан Милић, Стеван Ивановић, Миодраг Милетић, Биљана Плазинић и Миливоје Рајовић.

Захваљујући се на  указаном поверењу одборника, председник Миливоје Доловић је истакао да очекује квалитетан и садржајан рад као и конструктивну међусобну сарадњу свих одборника.

ГЛАСАЊЕ ВАН БИРАЧКОГ МЕСТА

ПРИЈАВА ЗА ГЛАСАЊЕ ВАН БИРАЧКОГ МЕСТА

 

 У недељу, 3.априла 2022. године биће одржани избори за народне посланике Народне скупштине, председника Републике Србије и одборнике Скупштине општине Лучани.

 Општинска изборна комисија општине Лучани обавештава бираче који нису у могућности да гласају на свом бирачком месту – услед тешке болести, COVID– 19, старости или инвалидитета, да гласачко право могу да остваре ван бирачког места али само на подручју које обухвата то бирачко место.

 О томе је потребно да обавесте општинску изборну комисију најраније 72 часа пре дана гласања почев од 31.марта до 3.априла у 11 часова  или бирачки одбор на сам дан гласања – у недељу, 3.априла до 11 часова.

 За пријаву гласања ван бирачког места, грађанима су на располагању телефони:

 

КАТАРИНА КОВАНОВИЋ 064 070 42 43

БОСИЉКА РАДИЧЕВИЋ 065 852 15 16

ЉУБОМИР РАДИЧЕВИЋ 064 223 35 94

НОВИХ 10,5 КИЛОМЕТАРА АСФАЛТА У ДРАГАЧЕВУ

 

 

Општина Лучани је од почетка ове године, са грађанима потписала уговоре по моделу учешћа три према један за асфалтирање 11 путних праваца у осам месних заједница наше општине. Укупна вредност потписаних уговора је око 79 милиона динара за око 10,5 киломтара путних праваца, с тим што је на основу модела три према један, општина обезбедила 59 милиона, док су заинтересовани грађани сакупили 20 милиона динара.

Председник Привременог органа општине Лучани, Миливоје Доловић наводи да су од почетка године, потписани уговори за асфалтирање путева у засеоку Ружићи у Расовацу, Јовашевићи у Марковици, Красићи, Василићи и Томашевићи у Доњој Краварици, Ђурино брдо у Горњој Краварици, Брезовац у Негришорима, Милекићи у Вичи, Ђедовићи и Николићи у Дљину и Царевићи у Горачићима. Из претходне године остало је још пет километара путних праваца за асфалтирање по уговорима са грађанима чија реализација је у току.

Председник каже да је видно интересовање наших грађана за асфалтирање засеочких путева по моделу три према један, где на сваки динар грађана, општина обезбеђује три из буџета. Он истиче да је општина Лучани дефинисала стратешки циљ да се што више путних праваца, како општинских тако и засеочких стави под асфалт и тако омогући свим нашим суграђанима квалитетнији живот, посебно у руралним срединама.

- Може се рећи да је ово „златно доба асвалта“ за нашу општину. Током претходне две, три године асфалтирано је око 140 километара путева на нашој територији од чега је деведесет одсто из буџета државе док је остало финансирао општински буџет у сарадњи са грађанима. На територији општине имамо укупно око 180 километара општинских и око 800 километара некатегорисаних путева који се последњих година уводе у функционални ред – наводи

 

 

 

 

ЗА РЕКОНЦТРУКЦИЈУ ВРТИЋА У ГУЧИ, ТРИДЕСЕТ МИЛИОНА ДИНАРА

 

Министарство државне управе и локалне самоуправе и општина Лучани су потписали уговор о реконструкцији дечијег вртића у Гучи чија вредност је 26 милиона, с тим што је локална самоуправа обезбедила додатних четири милона динара за ове намене.

- У оквиру јавног позива ресорног министарства за финансирање програма подршке развоју и функционисању система локлалне самоуправе у коме је учествовала и наша општина, додељено нам је 26 милиона динара за финансирање пројекта реконструкције са адаптацијом и доградњом објекта предшколске установе „Наша радост“, издвојене јединице „Бамби“ у Гучи. У циљу енергетске ефикасности ове установе, недостајући део средстава у вредности од четири милиона предвиђена су општинским буџетом, - наводи председник Привременог органа општине Лучани, Миливоје Доловић.

Према речима председника Доловића, за опредељених тридесет милиона динара, током ове године ће бити извршена детаљна реконструкција постојећих просторија вртића, свих инсталација почев од електро и хидро до изградње котларнице на гас као новог начина грејања у дечијем вртићу у Гучи. Према његовим речима, овим пројектом је предвиђена и замена столарије, зидних и подниг облога, уређење ентеријера и стварање функионалнијег и модернијег простора за боравак наших најмлађих суграђана. Он истиче да изражава искрену захвалност Министарству за локалну самоуправу и локалним привредницима који учествују у реализацији бројних инвестиција у нашој општини. Посебну захвалност упућује предузећу „МБ – Наменска“ које је у завршним радовима изградње и уређења преко 200 квадрата употребног простора објекта дечијег вртића „Наша радост“ у Лучанима. - - То је само једна од неколико инвестиција за коју се определило руководство овог предузећа да финансира и реализује а у циљу квалитетнијег живота наших суграђана, - наводи Доловић.

Председник наводи да је дечији вртић у Гучи подигнут као монтажни објекат давне 1972. године из средстава Скупштине општине Лучани и бројних привредних субјеката. За последњих 50 година постојања и рада вртића водило се рачуна о редовном текућем одржавању објекта али је овај пројекат реконструкције утолико важан јер се значајна средства улажу у реконструкцију и модернизацију постојећег објеката за предшколско образовање у Гучи као објекта од посебног значаја за нашу локалну управу, истиче председник Доловић.

За реконструкцију котларнице у Гучи, двадесетједан милион

Општина Лучани је са Минисатрством за заштиту животне средине потписала уговор вредан 16 милиона динара која су намењена за замену дотрајале котларнице на чврста горива у Гучи, са новом на гас. Недостајућих пет милиона учешћа, обезбеђено је у овогодишњем општинском буџету.

Миливоје Доловић наводи да је постојећа котларница која пружа услуге грејања за 187 станова у девет стамбених зграда у насељеном месту у Гучи, у функцији преко 30 година и у врло лошем је стању.

„Евидентирани су значајни губитци у пласману енергије до корисника, са низом техничких недостатака условљених дотрајалошћу и застарелошћу топлане. У том циљу, општина Лучани је конкурисала и добила 16 милиона динара за замену наведене котларнице на угаљ са савременим и еколошки најприхватљивијим гасним котлом и за реконструкцију пратеће инсталације. Почетак реконструкције топлотног система и замене котла уследиће одмах након завршетка ове грејне сезоне. Иначе, нова котларница ће бити поверена на управљање ЈКП „Комуналцу“ који је и до сада обављао те послове“ – наводи Миливоје Доловић, председник Привременог органа општине Лучани

Председник истиче да ће тако Гуча већ наредне сезоне имати ефикасније грејање, еколошки чистије и сасвим извесно економичније за постојећих 187 станова са могућношћу прикључења нових заинтересованих корисника топлотне енергије на гас.

Он наводи да су ови пројекти за нас изузетно важни, јер омогућавају прелазак на еколошки прихватљивије енергенте, што ће допринети унапређењу квалитета животне средине као и да је наша општина кроз бројне државне субвенције извршила замену и обнову котлова, најпре у топлани средње школе која је недавно прешла на пелет, као и у дечијем вртићу где се ради на замени постојећег котла са гасним. Очекује се и реконструкција основне школе у Гучи у оквиру које ће се такође, извршити замена постојећег са гасним извором грејања.

Председник Доловић подсећа да ће за око месец дана општина Лучани упути јавни позив нашим грађанима да конкуришу за субвенције до 50 одсто за замену фасадне столарије, термичког омотача или постојећег грејача простора куће или стамбене зграде ефикаснијим котловима, што ће бити изузетна прилика да се значајно побољшају услови становања и тако омогући конфоран живот за многе наше грађане, посебно током зимске сезоне.

За енергетску санацију кућа и станова, четрнаест милиона динара

Општина Лучани издвојила је из свог буџета седам а Министарство енергетике још седам милиона за суфинансирање енергетске санације стамбениних зграда, породичних кућа и станова на територији општине Лучани.

Програм је покренут прошле године како би држава, односно надлежно министарство и локалне самоуправе, помогли грађанима да реализују пројекте који ће за резултат имати првенствено уштеду топлотне енергије.

Идеја је да држава и локална самоуправа обезбеде 50 одсто новца за инвестиције, а грађани осталу половину потребних средстава. Мере које су предвиђене наведеним јавним позивом су субвенције за замену: фасадне столарије, термичког омотача објекта, постојећег грејача простора ефикаснијим котловима.

Председник Привременог органа општине Лучани, Миливоје Доловић наводи да су уговорима између Министарства рударства и локалне самоуправе детаљно утврђени критеријуми за конкурисање крајних корисника, дакле грађана.

„У току је усвајање и расписивање јавних позива за привредне субјекте који ће изводити наведене радове који се субвенционишу. Одмах после избора фирми за извођење радова, следи јавни позив за грађане који су заинтересовани за замену столарије, омотача објекта или постојећег грејача ефикаснијим котлом. Ово ће бити изузетна прилика да се значајно побољшају услови становања за многе наше грађане. Напомињем да је Уредбом надлежног минисатрства, између осталог прецизирано да субвенционисана средства могу користити искључиво грађани који су легализовали или су у завршној фази легализације објеката за које желе да користе предвиђена средства“, наводи председник Доловић.

Он истиче да се јавни позив за грађане општине Лучани очекује почетком маја месеца текуће године до када наши суграђани могу да се определе за мере које ће им битно побољшати уштеду топлотне енергије куће или стана.

ДВАДЕСЕТ МИЛИОНА ЗА НАСТАВАК РЕКОНСТРУКЦИЈЕ БАЗЕНА У ГУЧИ

Данас је у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, др Милош Јовичић, члан Привременог органа општине Лучани, потписао уговог о суфинансирању друге фазе реконструкције базена у Гучи у износу од 15 милиона динара а на шта ће општина Лучани из буџета издвојити додатних пет милиона динара.

Миливоје Доловић, председник Привременог органа општине Лучани истиче да је стална интенција општине да улаже у објекете јавне намене и спортске објекте.

Опширније: ДВАДЕСЕТ МИЛИОНА ЗА НАСТАВАК РЕКОНСТРУКЦИЈЕ БАЗЕНА У ГУЧИ

Нова опрема за јединице цивилне заштите

 У оквиру пројекта ’’Јачање отпорности на природне катастрофе и унапређење стратегије приправности – ПРЕПС“,  Добротворна фондација СПЦ Човекољубље и Oпштина Лучани заједничким средствима ће опремити јединицу цивилне заштите опште намене у Општини Лучани. Фондација Човекољубље је уговор о реализацији малог гранта потписало са председником привременог органа општине Лучани, Миливојем Доловићем. Вредност потписаних пројеката је преко 1.200.000 динара, а планирана је набавка моторних чистача снега, пумпи за црпљење воде, напртњача, мегафона и стационарних цистерни за воду.

Опширније: Нова опрема за јединице цивилне заштите

ПРИЈЕМ ЗА РОДИТЕЉЕ И БЕБЕ

У Гучи је одржан пријем за родитеље и десет беба рођених у протеклих месец дана са територије општине Лучани. Свакој од њих, додељена је једнократна новчана помоћ из општинског буџета, у износу од 100 хиљада динара. Одлука о повећању једнократног износа са досадашњих 30 на 100 хиљада динара је донета на иницијативу председника општине, који је ставио примат на мере повећања наталитета као стратешки циљ наше општине.

 - Настављамо праксу даривања новорољених беба с тим што смо подигли износ са 30 на 100 хиљада динара.  Нама су деца на првом месту и зато ћемо ове године радити првенствено на проширењу капацитета  вртића у Гучи и Лучанима како би смањили листу чекања.  Надамо се да убрзо ниједно дете више неће чекати на упис у вртић“, рекао је председник Привременог органа општине Лучани, Миливоје Доловић.

Опширније: ПРИЈЕМ ЗА РОДИТЕЉЕ И БЕБЕ

Изградња нових мостова у Лучанима

- Постигнут договор, истакао је председник Привременог органа општине Лучани, Миливоје Доловић, граде  се нови саобраћајни мостови у Дљину, Крстацу, Тијању као и пешачки мост у Ђераћу.

То је епилог  данашњег састанка представника „Путева Србије“, пројектанана „Филос „инжењеринг“  и „Путинвест“ из Београда, кинеског извођача радова  и општине Лучани који су детаљно разматрали динамику изградње наведених мостова и приступних путева.

На састанку је истакнуто да се приступило реализацији изградње мостова у Дљину и Крстацу јер су у изузетно лошем стању као и због стварања услова за приступ саобраћаја аутопуту који пролази кроз нашу територију. До сада је урађено идејно решење на шта су сагласност дали ЈП„Водопривреда“ и остала јавна предузећа, затим издати локацијски  услови од стране надлежног министарства и у току је израда пројекта за грађевинску дозволу.

Опширније: Изградња нових мостова у Лучанима

Привремени орган донео програм за рад Савета за безбедност саобраћаја

Привремени орган је на седници која је одржана у петак 11. фебруара донео јодлуку о утврђивању економске цене образовања и васпитања у предшколској установи „Наша радост“ Лучани за 2022. за јаслене и васпитне услуге у висини од 23.950,00 динара и за предшколски програм од 14.370,00 динара месечно по детету. Родитељ учествује у финансирању у висини од 20 одсто од цене, дакле 4.790,00 динара  за јаслене и васпитне услуге и 2.974,00 динара за  предшколско васпитање. За дане одсуства детета из вртића, родитељ плаћа 50 одсто од цене услуге.

Опширније: Привремени орган донео програм за рад Савета за безбедност саобраћаја

Привремени орган општине Лучани почео са радом

У Лучанима је данас одржана прва седница Привременог органа општине Лучани, на којој су донете одлуке о престанку функције председника, заменика и секретара Скупштине општине Лучани. На конституитвној седници је за председника Привременог органа именован Миливоје Доловић,  за чланове Милош Јовичић, Весна Стамболић, Зорица Милошевић и Зоран Плазинић а за секретара именована је Наташа Вујичић, дипломирани правник.

Председник Привременог органа, Миливоје Доловић је навео да  је Влада Републике Србије 04. фебруара формирала Привремени орган општине који ће обављати функцију управљања локалном управом до локалних избора, чије одржавање се планира у априлу текуће године.

Опширније: Привремени орган општине Лучани почео са радом

lucani grb transparentno

КОНТАКТ

  • И-мејл predsednik@lucani.rs
  • Телефон +381 32 515 06 03
  • Адреса Југословенске армије 5, 32240 Лучани, Србија
Top